Media

Artikelen over de Go Club Apeldoorn of één van hun leden in de (plaatselijke) krant of andere media.

01-08-2009'Japan legde loper haast voor me uit'
02-06-2008'Ongeorganiseerde bende' is de charme van Go
27-05-2005Go Rudi Go!
06-10-2004Apeldoornse go-speler Rob van Zeist duizendpoot in Japan
27-02-2004Open avond Go bij Nobe no Shinju
25-02-2004Go: eenvoudig bordspel met toch diepgang
12-03-2003Nep-dominee sluit huwelijken Japanners
08-03-2003Apeldoorner nep-dominee in Japan
27-08-2002Denksportcentrum telt dagen tot opening af
05-12-2001Rob van Zeijst namens Europa naar WK go
16-11-2001Bibliotheek in ban van denkspelen
27-06-2001Denksportdag in bibliotheek

Artikel uit Apeldoornse Courant van 27-08-2002

Denksportcentrum telt dagen tot opening af

Door Daniël Schildkamp

26 AUGUSTUS 2002 - APELDOORN - Het aftellen is begonnen. Op maandag 2 september opent Denksportcentrum Apeldoorn haar deuren voor beoefenaars van bridge, schaken, dammen en go. Enig minpuntje: geïnteresseerde dammers zijn nog niet gevonden.

Het is het enige dat de initiatiefnemers van Denksportcentrum Apeldoorn dwarszit: dat ze er (nog) niet in geslaagd zijn dammers warm te maken voor het fraaie onderkomen aan de Dubbelbeek 24. Vanaf de eerste week zijn wel vijf Apeldoornse bridgeclubs, de Stichting Bevorderen Schaken Apeldoorn (SBSA) en Go-club Apeldoorn van de partij. 'We hebben alleen de dammers nog niet kunnen overhalen om mee te doen', zegt John Lerou, voorzitter van de Stichting Denksportcentrum Apeldoorn. 'En dat is op dit moment een beetje een teleurstelling', vult vice-voorzitter Ton van de Vlekkert aan. 'Jammer, maar het moet ook nog een beetje groeien. Het Denksportcentrum was eerst alleen een tekening, het moet nu eerst realiteit worden voordat er echt aanloop komt. Straks kunnen ze zien wat het Denksportcentrum eigenlijk is.'

'We willen zeker niet alleen een bridgecentrum zijn', benadrukt Van de Vlekkert. 'Het zou leuk zijn als allevier de denksporten hier onderdak vinden.'

Het bestuur van de Stichting Densportcentrum Apeldoorn bestaat uit zeven leden, waarvan drie uit de bridge-hoek, twee uit de schaakwereld, één uit het dammen en één van Go-club Apeldoorn. Daarnaast staat een Raad van Advies het bestuur met raad en daad bij.

Het idee voor een denksportcentrum ontstond een jaar of zes geleden in de Apeldoornse bridgefederatie. Aanvankelijk was het plan om een bestaand gebouw te huren of te kopen, maar dat bleek in de praktijk niet haalbaar. Locaties in de binnenstad vielen af in verband met parkeergelegenheid en ook elders gelegen panden bleken niet geschikt.

Uiteindelijk liftten de initiatiefnemers mee op een bestemmingsplan voor Malkenschoten. 'Twee jaar geleden raakten de plannen goed op drift', weet Van de Vlekkert. Architect Aad Witteveen werd in de arm genomen voor het ontwerp van het gebouw, dat een ruime ontmoetingsruimte met bar herbergt, vanwaar de aanwezigen goed zicht hebben op de drie verschillende speelzalen. Voor de indeling en organisatie van het geheel stak het bestuur zijn licht op in Leiden. Leroe: 'Daarmee hebben we veel contact gehad. Daar hebben we ook de formule van openheid van ontmoetingsruimte naar speelruimtes vandaan gehaald.'

De stichting slaagde er in een bedrag van ruim 200.000 euro los te krijgen, verdeeld over gemeente, ministerie van VWS en NOC*NSF. Bij de bouw van het centrum is rekening gehouden met alle toekomstige bespelers. Zo is de grootste zaal groot genoeg om minimaal 24 tafels voor het bridgen te kunnen huisvesten, maar is bij de keuze van de omvang van de tafels weer gedacht aan de schakers. Op 2 september openen de bridgers van Entre Nous de activiteiten. Zoals het er nu naar uitziet, zullen de maandag, dinsdag, woensdag en donderdag voor het grootste deel in het teken staan van bridge.

Go-club Apeldoorn zal waarschijnlijk aan het einde van de week actief zijn aan de Dubbelbeek, terwijl zij ook overweegt iets op de woensdag te gaan doen. De vrijdag is bedoeld voor de schakers. De SBSA zal die avond gaan gebruiken voor schaakcaf‚s, talententrainingen en workshops. Zo komt van 19 tot en met 22 oktober 's werelds beste schaaktrainer, de Rus Mark Dvoretsky, naar het Denksportcentrum voor het geven van trainingen.

Dammers zijn vooralsnog niet van de partij.