Media

Artikelen over de Go Club Apeldoorn of één van hun leden in de (plaatselijke) krant of andere media.

01-08-2009'Japan legde loper haast voor me uit'
02-06-2008'Ongeorganiseerde bende' is de charme van Go
27-05-2005Go Rudi Go!
06-10-2004Apeldoornse go-speler Rob van Zeist duizendpoot in Japan
27-02-2004Open avond Go bij Nobe no Shinju
25-02-2004Go: eenvoudig bordspel met toch diepgang
12-03-2003Nep-dominee sluit huwelijken Japanners
08-03-2003Apeldoorner nep-dominee in Japan
27-08-2002Denksportcentrum telt dagen tot opening af
05-12-2001Rob van Zeijst namens Europa naar WK go
16-11-2001Bibliotheek in ban van denkspelen
27-06-2001Denksportdag in bibliotheek

Artikel uit Het Apeldoorns Stadsblad van 25-02-2004

Go: eenvoudig bordspel met toch diepgang

Apeldoorn - Een bordspel met eenvoudige regels maar wel met een enorme diepgang. Wie wil dat nou niet. De leden van de Apeldoornse Go Club Nobe no Shinju vinden hun spel in elk geval zo interessant dat er op woensdag 4 maart een open avond wordt gehouden.

Het denkspel is populair in het Verre Oosten, vooral in Japan, China en Korea. In Europa groeit de populariteit gestaag. En dat is volgens Kees Pulles en Rob van den Born van de Apeldoornse club volkomen terecht. "Go zit wat niveau betreft gelijk aan dammen en schaken. Zo kan dammen erg makkelijk zijn maar het is ook enorm ingewikkeld te maken. EN het leuke van Go is dat de goede en minder goede spelers van elkaar kunnen winnen. Net als bij golf is er een handicap. De wat mindere speler krijgt bij het begin gewoon extra stenen op het bord", aldus Rob van den Born van Nobe no Shinji.

Go wordt net als bij dammen en schaken door twee personen gespeeld, op een bord van negentien bij negentien lijnen. Maar voor beginners zijn er minder lijnen en dus minder vakjes. De steentjes worden op de kruispunten van de lijnen gelegd en niet in de vakjes zelf. Is een steen eenmaal geplaatst, dan blijft die liggen. Het doel is om uiteindelijk een groter deel van het bord in je bezit te hebben dan de tegenstander.

En het is niet moeilijk? "Nee hoor. De regels zijn simpel. En in tegenstelling tot bijvoorbeeld schaken is het niet mogelijk om erg ver vooruit te denken. Er zijn domweg te veel mogelijkheden om de stenen neer te zetten.", vult Kees Pulles aan. "Het is vooral een strategisch spel."

De open avond van Nobe no Shinju op woensdag 4 maart vindt vanaf 20.00 uur plaats in het Denksportcentrum aan de Dubbelbeek 24. Er wordt uitleg gegeven over het spel en de club en er zijn demonstratiepartijen. Iedereen die het spel al kent, kan een simultaan spelen tegen een sterke speler. De toegang is gratis.

De open avond wordt gevolgd door een cursus van vier avonden, te beginnen op woensdag 11 maart. Rob: "In deze cursus wordt dieper op het spel ingegaan en komen alle facetten van het spel aan bod. De cursus wordt gegeven volgens een door de Nederlandse Go Bond ontwikkelde lesmethode." De kosten voor de cursus bedragen vijftien euro. Dit is inclusief een cursusboek.

Verdere informatie is te krijgen Kees Pulles (055-5224614), Rob van den Born (0575-564098) of via internet op www.gobond.nl/~apeldoorn.

Rob en Kees spelen go Rob van den Born en Kees Pulles van de Go Club Nobe no Shinju willen tijdens de open avond laten zien dat Go voor iedereen een leuk spel is. En moeilijk is het echt niet, vinden ze. Foto: Gert Perdon