Spreuken

Bij de Go Club Apeldoorn staat gezelligheid voorop. Dat betekent dat het niet altijd even stil is gedurende de clubavonden. Ook niet tijdens de officiële partijen. Vaak is het verloop van een andere dan je eigen partij heel goed te volgen, ook wanneer je de betreffende partij niet ziet.

Een aantal uitspraken zijn inmiddels deel gaan uitmaken van het vaste repertoire:


De gekozen voortgang was sub-optimaalDe keuze pakte rampzalig uit
Je moet ook nadenken voordat je een slechte zet doet!Advies van de tegenstander wanneer de te snel gespeelde steen een blunder is.
De wet van behoud van ellendeEen verzuchting. Wanneer een groep net is gaan leven, blijkt groep twee dood. Mocht deze groep op miraculeuze wijze toch ook gaan leven, dan betekent dat het einde van groep drie (en dat is dan de grootste).
Deze zet is gratisDe zet is absoluut voorhand en maximaal één punt. Nul komt ook voor. Soms ook minder. Daarnaast kost het tenminste een ko-dreiging, maakt een geheel willekeurige keuze in een miai situatie en/of verspeelt alle aji.
Echt fijn voelt andersHet doel is bereikt. De groep leeft. En op dat moment dringt door dat de tegenstander aan drie kanten een muur heeft gekregen.
Ik ben ook maar een 1e knoei. 
Ik knutsel dapper door. 
Zo heb je een groep. Zo heb je een probleem. 
Even deze steentjes verbindselen...Vrij naar H. Potter
En daar verschijnselt een oog... 
Ik verknipsel je groep!