Media

Artikelen over de Go Club Apeldoorn of één van hun leden in de (plaatselijke) krant of andere media.

01-08-2009'Japan legde loper haast voor me uit'
02-06-2008'Ongeorganiseerde bende' is de charme van Go
27-05-2005Go Rudi Go!
06-10-2004Apeldoornse go-speler Rob van Zeist duizendpoot in Japan
27-02-2004Open avond Go bij Nobe no Shinju
25-02-2004Go: eenvoudig bordspel met toch diepgang
12-03-2003Nep-dominee sluit huwelijken Japanners
08-03-2003Apeldoorner nep-dominee in Japan
27-08-2002Denksportcentrum telt dagen tot opening af
05-12-2001Rob van Zeijst namens Europa naar WK go
16-11-2001Bibliotheek in ban van denkspelen
27-06-2001Denksportdag in bibliotheek

Artikel uit de Stentor van 01-08-2009

'Japan legde loper haast voor me uit'

door Henk van 't Veen

Apeldoorn - Rob van Zeijst mag je inmiddels een emigratie-veteraan noemen. De 47-jarige oude-Apeldoorner woont al 27 jaar in Tokio.

Van Zeijst's verblijf in Japan lijkt sterk op een uit de hand gelopen studiereis. Als Nederlands en Europees kampioen go kreeg hij in 1982 de uitnodiging om een paar weken in Japan te komen spelen. De toenmalige student natuurkunde kon voorlopig nog niet aan zijn tentamens beginnen, want de ene na de andere uitnodiging volgde om go te komen spelen en te studeren. Van Zeijst: "De loper werd haast voor me uitgelegd.

Ik was een soort bezienswaardigheid omdat ik als Europeaan Japanners versloeg. Dat spelen maakte de contacten ook makkelijk. Je bent samen met iets bezig."

Na een half jaar sprak de denksporter wat gebroken Japans, en enkele jaren later zelfs perfect.

Het moment dat hij zich echt thuis ging voelen was toen een Japanse tegenspeler na een woordenwisseling met hem door andere Japanners tot de orde werd geroepen. "Blijf van onze buitenlander af", zeiden ze.

Naast het go-spel werkte Van Zeijst als vertaler van onder meer gebruiksaanwijzingen voor Casio-apparatuur en als justitie-tolk. Meestal gaat het om van drugssmokkel verdachte Nederlanders. Van Zeijst, die vijftien jaar geleden met een Japanse trouwde, heeft een zoon van 13 en twee dochters van 7 en 10 jaar. "Tien jaar geleden kreeg ik door mijn kinderen voor het eerst echt het idee dat ik wilde blijven. Achteraf geen moeilijk besluit. Toen ik na tweeënhalf jaar voor het eerst in Nederland terugkwam, werd ik in Amsterdam met een mes bedreigd en beroofd. Dat was schokkend. In Japan gebeurt je dat niet. Daar is ook criminaliteit maar met minder geweld. Gooien ze zware slaappillen in je drank om je daarna te beroven."

Om de anderhalf jaar komt Van Zeijst naar Apeldoorn, waar zijn moeder woont. Ook dit jaar weer. "De grootste schok ooit was voor mij dat de Arnhemseweg niet meer door loopt over het spoor. Opvallend is dat Apeldoorners vergeleken met 15 jaar geleden veel meer dienstverlenend zijn. Toen was de omgang veel grover."

Hoewel Van Zeist is gestopt met go spelen in Japan ('Gaf te veel stress'), speelt hij dit weekeinde wel in Groningen op het Europees Go Congres. "Leuk om oude vrienden te ontmoeten".